המסע המופלא של היוגו 
המקום בו נולד הפסטו: הכירו את הסודות הטעימים של ליגוריה 

המקום בו נולד הפסטו: הכירו את הסודות הטעימים של ליגוריה

 
המסע המופלא של היוגו |
 

ההיסטוריה של המקום הזה סבוכה ומסועפת, אך בזכותה הפך המטבח המקומי לאחד המגוונים והעשירים בעולם, ובו גם נולד הממרח שמככב אצלנו כמעט בכל ארוחה. הכירו הקולינריה הליגורית

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 צילום: פוטוליה 
 
 

חופים ארוכים ויוקרתיים, נופים דרמטיים של מצוקים הגולשים בתלילות אל הים, כפרים ציוריים וסלעים משוננים הם רק חלק מהיופי המהפנט של מחוז ליגוריה האיטלקי. בירת המחוז היא ג'נובה, או כמו שאנחנו מכירים אותה - גנואה. פירוש שמה הוא "ברך" או "זווית", על שום מיקומה הגיאוגרפי. יש הטוענים כי מקור השם הוא דווקא במילה הלטינית "ג'נואה" שמשמעותה - שער.


>> השגנו את המתכון למנה שהשאירה את גידי המום

 

המטבח הליגורי ידוע גם בשם "מטבח השיבה הביתה", משום שאחרי ההפלגות הארוכות בים הליגורי מגיעים הדייגים הביתה עם תיאבון גדול, והמשפחות ממתינות להם עם ארוחות דשנות שממלאות את מאגרי הגוף והנפש. כיוון שהדייגים פחות רצו לאכול שוב מנות דגים אחרי השיבה הביתה, התפתח בליגוריה מטבח שלם המבוסס על עשבים טריים. הרוטב הפופולרי ביותר שיצא מהמחוז הזה הוא הפסטו. ובהתאם - ארוחה ליגורית תלווה במגוון רחב של סלטים, שלל ירקות אפויים בשמן זית ונשנושים קטנים דוגמת אפונה טרייה, פסטו ופטריות.

 

 
 צילום: פוטוליה 
 

אי אפשר להתייחס למטבח הליגורי בלי לספר על מנת גן העדן המבוססת על קערת יוגורט ועליה אגוזים טחונים ודבש, כי מה צריך יותר הבנאדם? על סגולות הדבש נאמר ונכתב רבות וכך גם על סגולות האגוזים. כשאלה מגיעים בשילוב עם התכונות הבריאותיות של היוגורט, מדובר בשילוב מנצח: חלבון איכותי המסייע בבניית שריר ובתפקוד תקין של מערכת החיסון, רמות גבוהות של סידן המסייע בהפחתת הסיכון לחלות במחלת הסרטן ולהורדת לחץ דם, ויטמינים, מינרלים וחיידקים פרוביוטיים שתפקידם להיטיב את פעילות מערכת העיכול והמערכת החיסונית וכולי.

 

גם הפסטה היא מהמאכלים הפופולריים באיטליה בכלל ובחבל ליגוריה בפרט. הקורצטי היא פסטה בצורת מטבעות עגולים, עליהם מטביעים חותמת עץ והיא שנותנת למטבעות את צורתם הסופית. לכל משפחה יש את החותמת הייחודית לה, והפסטה מוגשת ברוטב פסטו או ברוטב אגוזים, ערמונים או פטריות. אמרתם חותמת של פסטה, אמרתם אמנות: פרנקו קאסוני בכפר קיאברי הוא אחד האמנים הארונים בליוריה המכינים חותמות עץ עבור פסטה עם טאצ' משפחתי. לצד אמנות יפהפייה הוא מייצר גם אמנות שימושית ובכלל זה חותמות להכנת קורצטי. מי שיבקר בחנות של קאסוני יזכה לצד הצפייה באומנות המסורתית לשמוע שירים וסיפורים ממיטב הפולקלור הליגורי.

 

 
 צילום: פוטוליה 
 
 

תנאי מזג האוויר במחוז ליגוריה הקשו על החקלאים לגדל חיטה, כיוון שמדובר ביבול הדורש השקיה רבה ורגיש מאוד לתנאי מזג האוויר. תחת זאת העדיפו החקלאים המקומיים לייצר תחליפים לקמח החיטה וכך הגיעו לייצור המוני של קמח חומוס וקמח ערמונים. בכפר בורזונסקה נמצאת טחנת הערמונים האורגנית היחידה בליגוריה. בעונת הקטיף מניחים את הערמונים על גג הטחנה ומתחת מבעירים תנורים עד שהערמונים מתייבשים ועוברים תהליך של קלייה קלה. בשלב הבא הם מוכנסים לטחנה והופכים לקמח. אחד המאכלים הפופולריים שנעשים מקמח ערמונים היא הפאטונה, מעין עוגה קטנה שמזכירה מאוד את הפנקייק שלנו.

 

מי שמבקר בחבל ליגוריה לא ירצה להחמיץ את הביקור בעיר הבירה של המחוז - גנואה. זו העיר בה נולד כריסטופר קולומבוס ואשר ממנה יצא מרקו לחפש אחר אמא שלו. גנואה של המאה ה-21 משלבת ישן עם חדש. לצד כנסיות עתיקות, מסעדות מקומיות ורחובות צרים ניתן לראות בניה מודרנית, סמטאות יוקרתיות שהשילוב ביניהן יוצר חווייה תיירותית יוצאת דופן. אחת האטרקציות בגנואה הוא השוק המזרחי, הממוקם בצדו המזרחי של מרכז גנואה. השוק גדוש במוצרים מכל הסוגים ומכל המינים ורבים מגיעים אליו דווקא בשל עשבי התיבול הטריים שריחם נישא למרחוק.

 

ומה עם לחם? הפוקצ'ה כמובן, לחם שאופים בתוך התנור. את הגרסה הדקה והיבשה שלו היו לוקחים איתם יורדי הים למסעות הארוכים ומרטיבים אותו במים או במרק. הפוקצ'ה די רקו - פוקצ'ה עם גבינה - היא מהטעימות שיש לחבל ליגוריה להציע ומקורה דווקא בתקופה בה מעשי ביזה היו מתרחשים לעתים תכופות. תושבי הפרבר רקו היו נתונים אחרי נפילת האימפריה הרומית להתקפות חוזרות ונשנות של שודדים. תושבי הכפר היו מתורגלים בבריחה להרים והיו לוקחים יד איתם צידה: מחבת ברזל יצוק, קמח, שמן, פרושוטו וגבינה טרייה במרקם של גבינת שמנת. אחרי האפייה מתקבלת פוקצ'ה טעימה עד שקשה לעצור לפני שהיא מחוסלת מהצלחת.

 

 
 צילום: פוטוליה 
 
 
 
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.
 
 
 
 
 

כל הזכויות שמורות 2011 © נענע 10 בע"מ
 
 
 
 
כל הזכויות שמורות © Nana10 בע"מ
Video powered by